دولت پاکستان در حالی طی یک سال گذشته بیش از 50 تن از اعضای طالبان افغانستان را از زندان آزاد کرده که به نظر میرسد این اقدام تأثیر مثبتی در پیشبرد مذاکرات صلح نداشته است.
به گزارش انصار به نقل از فارس، چند روز پیش دولت پاکستان 3 نفر دیگر از اعضای طالبان که از اعضای رده بالای این گروه بودند را از زندان آزاد کرد.
این افراد عبارت بودند از (ملا عبدالاحد) مشاور سابق (ملا عمر) رهبر طالبان، (ملا عبدالمنان) استاندار سابق طالبان در ولایت (هلمند) و (ملا یونس) فرمانده نظامی طالبان.
بدین ترتیب، در یک سال گذشته، پاکستان بیش از 50 نفر از اعضای طالبان که البته اغلب آنان از اعضای رده میانی این گروه بودند را آزاد کرده است.
در ماه گذشته نیز دولت پاکستان مخفیانه تعداد زیادی از رهبران طالبان را از زندانهای این کشور آزاد کرده بود
حال این سئوال پیش میآید که آزادی این افراد چه تأثیری بر روند صلح افغانستان داشته است؟
روزنامه اردو زبان (امت) پاکستان در مقالهای به قلم (سیفاله خالد) به بررسی این موضوع پرداخته و مینویسد:
آزادی زندانیان طالبان از ماه نوامبر سال گذشته بعد از سفر کرزی به پاکستان آغاز شد. کرزی نه تنها خواهان آزادی زندانیان طالبان بود بلکه از پاکستان خواست تا به کمک این زندانیان مقدمات مذاکره طالبان با دولت افغانستان را فراهم کند.
گفته میشود امریکا نیز از موضوع مذاکره با طالبان به کمک زندانیان آزاد شده این گروه حمایت میکرد.
اما پس از اینکه پاکستان بعد از موافقت افغانستان و امریکا زندانیان طالبان را آزاد کرد طالبان برخلاف تصور دولت کرزی و سران کاخ سفید اعلام کردند اجازه نمیدهند زندانیان آزاد شده در مذاکرات صلح شرکت کرده و در تصمیمات مهم اظهارنظر کنند.
همچنین، برخلاف آنچه برنامهریزی شده بود رهبران آزاد شده طالبان به جای اینکه به نمایندگی از امریکا در مذاکرات صلح شرکت کنند به گروههای مسلح مخالف امریکا پیوستند.
در این بین، امریکا مانند همیشه پاکستان را متهم و عنوان کرد که اسلامآباد نتوانست برای آزادی زندانیان طالبان درست برنامهریزی کند و به همین علت واشنگتن برای استفاده از آنان برای پیشبرد اهداف صلح دچار مشکل شد. پاکستان نیز در پاسخ به این اعتراض عنوان کرد که آزادی رهبران طالبان به درخواست کرزی انجام شده و بنابراین وی باید برای استفاده از این افراد برای موفقیت در مذاکرات صلح برنامه ریزی میکرد.
البته به اعتقاد برخی کارشناسان، آزادی رهبران طالبان تا حد زیادی بیاعتمادی بین پاکستان و امریکا را کاهش داده است. همچنین با اینکه روابط طالبان و پاکستان مانند قبل از حادثه 11 سپتامبر و دوران پایانی حکومت مشرف نیست اما همین که طالبان در آینده با پاکستان مخالفت نکنند یک پیشرفت خوب برای اسلامآباد محسوب میشود.
با این حال، طالبان با وجود آزادی زندانیان خود حاضر نیستند با کرزی ملاقات کنند زیرا وی را آلت دست امریکا میدانند.
طالبان افغانستان همچنین از سفر کرزی به پاکستان و رفتن مقامات پاکستانی به کابل ناراضی هستند و معتقدند پاکستان نباید در برابر دولت افغانستان از خود انعطاف نشان دهد.
کرزی از پاکستان درخواست کرده برای برگزاری بهتر انتخابات ریاستجمهوری افغانستان مقدمات مذاکره با طالبان را فراهم کند اما آزادی زندانیان طالبان هیچ تأثیری روی مواضع این گروه در برابر دولت افغانستان نداشته است. طالبان همچنان خواهان خروج تمام نیروهای خارجی از افغانستان هستند و در غیر این صورت با هیچ گروهی وارد مذاکره نخواهند شد.
ملا عمر در پیام تازه خود اعلام کرد: مردم افغانستان باید خود را از مورد سواستفاده قرار گرفتن در انتخابات سال 2014 نجات دهند و به مخالفت با انتخابات ریاستجمهوری بپردازند.
به گفته وی، برگزاری انتخابات حربه دشمن است و طالبان فقط بعد از خروج تمام نیروهای خارجی حاضر به مذاکره هستند و اگر امریکا خواهان مذاکره است باید شرایطی را که به خاطر آن روند مذاکره قطع شده است را بپذیرد.
طالبان: آزادی زندانیان برای آغاز مذاکرات صلح کافی نیست
در همین حال، یکی از اعضای (شورای مرکزی طالبان افغانستان) در گفتوگو با روزنامه امت ابراز داشت: آزادی زندانیان طالبان اگرچه اقدامی مثبت از جانب پاکستان بود اما این امر برای آغاز مذاکره با امریکا و دولت کرزی کافی نیست.
وی افزود: سیاست ملا عمر واضح است. وی حاضر است با تمام کسانی که سهمی در مذاکره دارند گفتوگو کند اما کرزی خود عامل امریکاست و هیچ نقش و سهمی در این مذاکرات ندارد.
این عضو ارشد شورای طالبان گفت: طالبان قرارداد کرزی با سایر کشورها را نیز به رسمیت نمیشناسند.
به گفته وی، مذاکره با امریکا غیر ممکن نیست اما این کشور ابتدا باید زندانیان طالبان در گوانتانامو را که قرار بود در سال 2012 آزاد شوند را آزاد کند.
وی تصریح کرد: طالبان هیچ پیمان امنیتی را نمیپذیرند و حاضر نیستند حتی یک روز کشور در اختیار بیگانگان باشد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/1314